Živé zemědělství 3, magazín ekologického a biodynamického zemědělství, vám přináší aktuální články, rozhovory a studie ze světa ekologie a biodynamiky. Tématem třetího čísla je ekologické zelinářství. Zahrada bývala odjakživa místem výsostným. Než jsme se do ní začali uchylovat spíše pro potěchu a odpočinek, představovala člověkem chráněné a pečlivě obhospodařované území uprostřed jinak divoké přírody. Květinová, zelinářská, semenářská nebo šlechtitelská zahrada uchovávala vždy to nejhodnotnější a zároveň to nejchoulostivější, co vyžadovalo lidskou péči a pozornost. Kulturní rostliny, obilí, ovoce a zelenina nás tak provázejí již po tisíciletí. Tisíciletí přizpůsobujeme krajinu a rostliny lidským potřebám, šlechtíme je.
Dnes již nemusíme kulturní plodiny až tolik chránit před vnějšími „divokými“ vlivy. Našimi současnými výzvami je spíše pěstovat a pečovat o rostliny v souladu s přírodou, produkovat zdravé potraviny a také vnímat a znovu utvářet živou krásu. Intenzivní hospodaření posledního století se zjevně dostává do slepé uličky a my se musíme učit reagovat na jeho důsledky, abychom o naši po věky budovanou kulturní krajinu nepřišli. Nové pojmy zrcadlící realitu, jako agrární poušť, naznačují, že zdraví a rovnováhy v zemědělství rapidně ubývá.
Chceme nabízet východiska, a proto vám i v tomto čísle Živého zemědělství představujeme několik alternativ a příkladů dobré zelinářské praxe ekologického a biodynamického zemědělství.
Nechť vás inspirují k činům!
Třetí vydání/ prosinec 2022
Formát A4, vazba V1, barevná, 64 stran
Vydavatel: DEMETER CS z.s.