11 - Uchovávání úrody
Podtitul: Tradiční i nové způsoby, jak zachovat potraviny v chutném stavu přes zimu a déle
Kolektiv autorů
Vydala: PERMAKULTURA (CS), z.s., 1. dotisk, 2021
Edice: Klíč k soběstačnosti ( 11 )
UCHOVÁVÁNÍ ÚRODY
Příručka vás seznámí s tím, jak nejlépe uchovat úrodu ze zahrady i jídlo nasbírané ve volné přírodě s využitím obnovitelných zdrojů energie, a to různými metodami včetně polozapomenutých postupů našich babiček a prababiček. Zkušené autorky a jeden autor vás provedou správným skladováním, osvědčenými metodami jako zavařování a sušení, ale největší pozornost věnujeme různým typům kvašení. Nechybí texty vysvětlující, jak to všechno souvisí s permakulturou (Katka Horáčková), jak porozumět procesům probíhajícím v jídle po mikrobiologické stránce (Eva Hauserová), a konečně v brožurce najdete řadu vynikajících, prověřených a chutných receptů (kolektiv kolem Permakultury CS).
OBSAH
ÚVODEM
Uchovávání potravin, tradice a permakultura - Katka Horáčková
Mikroby užitečné a konkurující člověku - Eva Hauserová
SKLADOVÁNÍ
Skladování potravin - Alena Gajdušková
Skladujte jablka a hrušky až do jara - Simona Albrechtová
NAKLÁDÁNÍ A KVAŠENÍ
Nakládání zeleniny - Alena Gajdušková
Sesbírané tipy od českých a francouzských zahradníků - Katka Horáčková
Velký receptář kvašení
Neobyčejné kimchi - Jan Kopřiva
SUŠENÍ
Sušení sluncem - Katka Horáčková
Tradiční sušárna ovoce - Saša Vepryková
Na návštěvě u "Obyčejného pracovitého bylináře" - Simona Albrechtová
DALŠÍ UŽITEČNÉ NÁVODY
Uchovávání živočišných produktů bez elektrické energie - Alena Gajdušková
Doporučené trvanlivé potraviny pro domácnost - Alena Gajdušková
ÚVAHY, ROZHOVORY, FEJETONY ...
Ráda experimentuji - Rozhovor s Alenou Gajduškovou
Proč naše babičky nepotřebovaly kváskový hotel - Alena Gajdušková
Ajurvédské okénko - Typologie chutí a jejich působení - Katka Horáčková
Březnové čtení pro milovníky jídla - Jitka Preusslerová
NA ZÁVĚR
Rady, Tipy, Rozumy ...
Komix: Compost Art - Gabriela Juchelková
Novinky ze světa permakultury
Obrazová inspirace
Počet stran: 82
Jazyk: český
Rozměr: 210 x 148 mm
Vazba knihy: měkká/brožovaná
ISBN: 978-80-906852-3-9
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.