Kód: 10111

Klíč č. 11 - UCHOVÁVÁNÍ ÚRODY

150 Kč
Skladem

Tradiční i nové způsoby, jak zachovat potraviny v chutném stavu přes zimu i déle

Kategorie: Publikace PKCS

11 - Uchovávání úrody

Podtitul: Tradiční i nové způsoby, jak zachovat potraviny v chutném stavu přes zimu a déle

Kolektiv autorů

Vydala: PERMAKULTURA (CS), z.s., 1. dotisk, 2021

 

Edice: Klíč k soběstačnosti  ( 11 ) 

UCHOVÁVÁNÍ ÚRODY

Příručka vás seznámí s tím, jak nejlépe uchovat úrodu ze zahrady i jídlo nasbírané ve volné přírodě s využitím obnovitelných zdrojů energie, a to různými metodami včetně polozapomenutých postupů našich babiček a prababiček. Zkušené autorky a jeden autor vás provedou správným skladováním, osvědčenými metodami jako zavařování a sušení, ale největší pozornost věnujeme různým typům kvašení. Nechybí texty vysvětlující, jak to všechno souvisí s permakulturou (Katka Horáčková), jak porozumět procesům probíhajícím v jídle po mikrobiologické stránce (Eva Hauserová), a konečně v brožurce najdete řadu vynikajících, prověřených a chutných receptů (kolektiv kolem Permakultury CS).

 

OBSAH

ÚVODEM

Uchovávání potravin, tradice a permakultura - Katka Horáčková

Mikroby užitečné a konkurující člověku - Eva Hauserová

 

SKLADOVÁNÍ

Skladování potravin - Alena Gajdušková

Skladujte jablka a hrušky až do jara - Simona Albrechtová

 

NAKLÁDÁNÍ A KVAŠENÍ

Nakládání zeleniny - Alena Gajdušková

Sesbírané tipy od českých a francouzských zahradníků - Katka Horáčková

Velký receptář kvašení

Neobyčejné kimchi - Jan Kopřiva

 

SUŠENÍ

Sušení sluncem - Katka Horáčková

Tradiční sušárna ovoce - Saša Vepryková

Na návštěvě u "Obyčejného pracovitého bylináře" - Simona Albrechtová

 

DALŠÍ UŽITEČNÉ NÁVODY

Uchovávání živočišných produktů bez elektrické energie - Alena Gajdušková

Doporučené trvanlivé potraviny pro domácnost - Alena Gajdušková

 

ÚVAHY, ROZHOVORY, FEJETONY ...

Ráda experimentuji - Rozhovor s Alenou Gajduškovou

Proč naše babičky nepotřebovaly kváskový hotel - Alena Gajdušková

Ajurvédské okénko - Typologie chutí a jejich působení - Katka Horáčková

Březnové čtení pro milovníky jídla - Jitka Preusslerová

 

NA ZÁVĚR

Rady, Tipy, Rozumy ...

Komix: Compost Art - Gabriela Juchelková

Novinky ze světa permakultury

Obrazová inspirace

 

Počet stran: 82

Jazyk: český

Rozměr: 210 x 148 mm

Vazba knihy: měkká/brožovaná

ISBN: 978-80-906852-3-9