12 - Jedlý les
Podtitul: Permakulturní sadaření a ovocnaření
Kolektiv autorů
Vydala: PERMAKULTURA (CS), z.s., 1. dotisk, 2022
Edice: Klíč k soběstačnosti ( 12 )
JEDLÝ LES
Permakulturní sadaření a ovocnaření
Brožurka přináší zasvěcené články o vztahu permakultury a tradičního extenzivního ovocnaření a o tom, co nového permakultura v tomto oboru nabízí. Přispěli do ní naši přední permakulturisté a přírodní sadaři jako Dominik Grohmann, Jaroslav Svoboda, Katka Horáčková a další.
Čtenáři zde dostanou přehled aktuálních trendů pro časy klimatických změn a sílícího sucha, mohou také srovnat různé názory na otázku, zda dávat přednost tradičnímu roubování osvědčených odrůd na podnože, nebo zpravokořeňování. Podrobně se věnujeme vytváření lesní zahrady - jedlého lesa, což je nejtypičtější model řešení permakulturního pozemku, kde je zastoupeno více rostlinných pater. Nechybí ani přehled osvědčených tipů na sadaře a školky v různých oblastech ČR.
OBSAH
ÚVODEM
Jedlá lesní zahrada nebo Jedlý les? - Katka Horáčková
Historie ovocnářství - Alena Gajdušková
PERMAKULTURA, SADAŘENÍ A OVOCNAŘENÍ
Agrolesnictví - proč ho chtít? - Zuzana Špaková
Tradiční (extenzivní) ovocnářství, několik tipů při výsadbách dlouholetých ovocných stromů - Dominik Grohmann
Vědomá tvorba velikosti ovocných stromků - Jaroslav Svoboda
Změna klimatu a její dopady na ovocnářství - Boris Krška
Jak vysadit genofondový sad jabloní a hrušní pomocí procesu permakulturního designu - Katka Horáčková
PRAXE PŘÍRODNÍHO OVOCNÁŘSTVÍ
Kdo je tady perrmakulturní dřevo? - Rozhovor s Radimem Peškem
Kouzelné roubování - Eva Hauserová
Podzimní malvice léčí i chutnají - Simona Albrechtová
Semenáčové broskvoně - Jaroslav Svoboda
DALŠÍ UŽITEČNÉ TIPY
Zdroje materiálů a služeb pro vytváření jedlého lesa
Zajímavé zdroje informací o lesních zahradách a ovocnaření
Novinky ze světa permakultury a okolí
Compost_art
Obrazová příloha
Počet stran: 79
Jazyk: český
Rozměr: 210 x 148 mm
Vazba knihy: měkká/brožovaná
ISBN: 978-80-906852-4-6
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.